Ha nem is napra pontosan, de tíz éves évfordulója van ennek az utazásnak, így jó kezdés erről írnom. Harminc éves voltam 2013-ban, amikor elhatároztam, hogy a nyári szabadságom egy részében meglátogatom a Krisna-völgyet Somogy megyében. A bátyám járt ott a kilencvenes években, amikor elindultak és még alig volt ott pár ház. Akkoriban úgy egy évig én is Krisna hívő voltam nagyjából tíz éves korom körül. Mindig kedves emlék marad az az időszak, kiút, vigasz és egy hely volt, ahol befogadtak minket a nehéz időkben, úgy éreztük, hogy valami, ami jó, aminek van értelme, amivel jót teszünk. Ez a 2013-as utazás is szép emlék maradt. Nem foglaltam szállást, nem terveztem, csak úgy elindultam a Déli-pályaudvaron a vonatra szállva, hagyva, hogy sodorjon magával a lendület lesz, ami lesz alapon. Először a Balatonon töltöttem pár napot, szállást egy már ismert helyen kaptam, ahol két korábbi évben is voltam már egy amatőr alkotóközösség tagjaként. A ház tulajdonosa idős özvegy ember volt, egy betegség után az életet annyira tisztelve, hogy a teljes kertjét hagyta elvadulni. Csak fürödtem a Balatonban, eljártam jó kis éttermekbe halászlevet és sült halat enni, csavarogtam, beültem egy kertmoziba, hajókiránduláson vettem részt. Béreltem biciklit és eltekertem a fonyódi kilátóig. Megnéztem Balatonszemesen a Latinovits kiállítást. Ilyenek. Akkoriban a Balaton épp viszonylag olcsó volt a válság utáni években. Szóval tettem, amihez épp kedvem volt. És rajzoltam!

Pár nap után tovább utaztam Somogy megyébe, Somogyvárra, majd Somogyvámosra. Szállást a krisnásoktól kaptam egy parasztház végében. Máig emlékszem, milyen furcsa és kicsit nyomasztó volt este a ház mögötti végtelen, sötét szántóföld. Ott is eltöltöttem pár napot, igaz már zuhogó esőben, de ez sem szegte a kedvemet, körbejártam a környéket és magát a Krisna-völgyet is. Többnyire önellátó városkává fejlődtek húsz év alatt.

Szeretem az utazás alatt pasztellel készült sorozatot. A szokottnál bátrabban nyúltam a harsányabb színekhez, ezért a mai napig visszaadják az utazás frisseségét, vibrálását, a magammal töltött idő értékét. Tíz év távlatából is meghatározó élmény volt.

Tölgyesi Norbert